Pæretærte med pocherede pærer
En god tærte behøver ikke være særligt kompliceret - Det kan bare være mørdej og frugt. Det man bare skal huske, er hvis noget består af kun 2 ting, er det ret vigtigt, at de 2 ting er de bedste af sin slags. Du kan købe dig til en mørdej på rulle , men du kan også lave en mørdej selv, der er helt perfekt og smager af alt det gode. Den frugt du skal bruge skal være moden - en grøn hård pære mangler smag og sødme, hvis den skal i en tærte. En tærte kan laves dagen før og så lige lunes i ovnen inden servering . Tærten smager pragtfuldt alene men er også god i selskab med en klat vaniljeis eller creme fraiche
8-10 pers (lav tærteform 24 cm)
Opskrift
Ingredienser
Mørdej
350 g hvedemel
200 g smør
100 g flormelis
1 tsk salt
Fintrevet skal fra 2 appelsiner
Fintrevet skal fra 2 lime frugter
1 æg plus et 1 til pensling
Pocherede pærer
6 pærer
Saft fra 2 appelsiner
Saft fra 2 limefrugter
1 vaniljestang
4 dl vand
100 g sukker
Fremgangsmåde
Tag smør ud af køleskabet
Start med at lave dine pocherede pærer
Skræl pærerne men lad stilken sidde
Skæren tynd skive a bunden af pæren så den kan stå selv
Skrab kornene ud af vaniljestangen
Riv skallen af lime og appelsiner og gem til dejen
Pres saften af lime og appelsiner
Hæld saft og vand i en lille gryde og tilsæt vanilje + stang og sukker
Opløs sukkeret i væsken
Riv skallen af dine
Tilsæt pærerne og bring gryden i kog put en lille underkop eller lignende over pærerene så de bliver under væsken og ikke flyder til tops
Kog i 7 minutter
Lad underkoppen blive for at holde dem nede og lad pærerne stå i gryden med låg - i køleskabet til næste dag
Imens din pærer koger kan du lige så godt lave din dej med det samme - den kan også opbevares i køleskabet til næste dag
I en skål blander du mel, salt og flormelis og skallen fra citrus frugterne
skær smørret i tern og smuldr det i melblandingen
Saml dejen med 1 æg
Bliver dejen ikke samlet kan man gøre sine hænder fugtige
Nedenunder kan du se hvordan man samler en mørdej, hvis du ikke har prøvet det før
Når dejen er samlet putter du den i film og lægger den i køleskabet i minimum en time
Samling af tærten
Forvarm din ovn til 180 C
Hæld dine pærer i en si og dræn dem for saft ( gem saften - den smager fantastisk på ymeren eller yoghurten om morgenen)
Den din dej i 2 ca 1/3 del til låg resten til bunden
Rul dejen til bunden ud - jeg gør det mellem 2 stykker bagepapir - det er nemmere at flytte dejen og man behøver ikke at tilføje en masse mel under udrulningen
Prik tærtedejen i bunden med en gaffel og lave en kant af staniol i kanten af dejen, så dejen ikke glider ned under forbagningen
Sæt tærtebunden i ovnen og bag den i 10 min
Pisk dit æg til at pensle
Rul dit låg ud - igen mellem 2 stykker bagepapir skær et par huller i dejen - måske et lille mønster - det giver mulighed for at overskuds væske kan fordampe så tærten ikke bliver våd og dejen ikke rigtigt bliver sprød
Læg pærerne i den for bagte form
Put låget på og skær det til
Pres dejen forsigtigt ned i kanten for at samle låg og bund
Pensl med æg
Bag i ca 20 -25 min til tærten er flot og gylden
Server lun med is eller cremefraiche